Thursday, November 24, 2011

Kenapa Ramai Orang Menyampah Dengan Blogger?



Ampa semua perasan tak??Kalau orang yang maen blog,orang akan panggil blogger.Tapi napa orang yang maen facebook tak dipanggil facebooker atau yang maen tweeter plak orang tak panggil tweetterler.Napa ah??Napa tak puas hati ah??

Sebenarnya ramai orang yang tak suka dengan certain-certain blogger ni.Kadang-kadang aku pun tak suka dengan certain-certain blogger ni.

Jenis suka forward artikel dari emel  
Ada blogger-blogger yang suka forward benda dari emel.Contoh paling ketara bila dia terima maklumat makanan halal-haram.Tanpa bukti,terus terbit entri.Padahal tak selidik dulu.Betul ke tak.

Aku pun pelik,napa la ramai sangat senang percaya.Kalu betul takpa.Ni ada yang salah.At least,buat la kaji selidik sikit,cari info sikit,tanya pendapat orang laen sikit.Baru buat entri.=)

Kadang-kadang,kita perlu pertikai jugak sesuatu isu samaada betul atau salah.
So,sapa yang tak menyampah kalau blogger suka tulis maklumat palsu.



Sindir dan update kat blog bila tak puas hati
Ada blogger yang suka update entri semata-mata nak maki-hamun,sindir-sindir member.
"Semalam i gadoh-gadoh ngan minah tu u oullls.Die nak rampas bf i taw.Last-last die kalah.Padan muke die."

Camna kalau minah yang kau gaduh tadi baca??Pastu minah tu plak ada blog.Dia plak buat entri maki-hamun.
Blog plak tak di-private-kan.Ramai orang baca.So,apa yang readers akan bagi feedback?

"All the bloggers are rubbish.Takda faedah diorang buat blog"

Dan kalau boleh,jangan sikit-sikit suka masukkan dalam blog.

Tajuk entri 1"hey,tadi i makan ice-cream dengan cuyunk"

selang 5minit,entri 2 plak"Cuyunk ku sporting,maen suap-suap ice-cream"

Tak ke menyampah kalau orang laen baca.


Blogger yang pentingkan publisiti
Ni satu lagi yang paling aku benci.Orang laen pun sama gak kot.Tajuk entri macam gempak,bnyak maklumat.Lepas bukak,macam rubbish.


Contoh tajuk entri " Kerja kosong untuk diisi".Pastu bila buka,pendek gila entri.Pendek okey lagi,tapi rupa-rupanya dia tulis,"Aku tak tahu la macam mana nak cari kerja,sapa yang ada kerja kosong??Aku nak kerja"

Apa yang orang akan rasa?Padahal orang yang nak cari kerja,bagi harapan gila nak baca.Last-last dapat baca yang tu ja.

Ataupun tajuk"Cara nak guna Photoshop".Orang yang nak belajar,memang semangat nak baca.Last-last blogger tu pulak yang tanya "Macam mana ek nak guna photoshop?"

Siapa yang suka baca blog yang bagi harapan semata-mata??Tapi output macam sampah.Bertambah sakit hati la reader.Nak kejar traffic semata-mata.shame on you!!

Entri blog yang superb lucah
Yang ni paling banyak aku jumpa.Banyak entri-entri yang ditulis hanya nak menarik perhatian orang.Ramai orang benci blog macam ni.Err...ya kot.Tak pasti=)Tapi seriously aku hairan,napa orang suka sangat buat entri pasal ni?Dah takda idea?

Dan  antara punca utama napa ramai orang tak suka blogger ialah sebab berlainan pendapat.Mungkin.Contoh yang paling ketara bila baca blog yang berunsurkan politik.Parti ni cakap dia betul,parti nu cakap parti ni salah.Masing-masing bagi pendapat through blog.Bila penyokong parti A baca blog penyokong parti B,sure masing-masing have their own different & opinion.

Orang tu marah orang ni,orang ni marah orang tu.So,bila nak habis???

Moral of the story,jangan biarkan orang laen bencikan blogger=)woooha!!

6 comments:

Mawar berduri said...

ngee~ yg paling ketara sifat manusia pantang tgk org lain ada, dia pn nk ada.. bila org maju, dia pn nk maju.. cma kdg2 cara nya agak "salah" .. yg jd mangsa ____ .. sb cat hitam setitik di dinding,rosak warna serumah.. He hee

cik najihah said...

biasenye yg last sekali tu..
huhu

Anonymous said...

wohaa??
haha..nie mst pnh lyn keretamayat pnyer blog kn

Budak Kampung said...

Mawar berduri : D.E.N.G.K.I..rmai org ada sifat ni..

anonymous : ofcourse:)Kadang2 ada unsur jenaka dlam penyampaian info:)

ZaL said...

lagi satu , ada sesetengah blogger guna ayat SMS bila buat entri..kalau sikit2 tu takpe lagi..ni sampai readers tak paham apa yg dia tulis. huhuhu

Budak Kampung said...

haha,yala.kadang2 jmpa gak..mungkin dia rasa ayat SMS best kot:)