Sunday, April 17, 2011

Sebab Lelaki Lambat Kahwin..Spesial untuk perempuan=)

Kepada perempuan-perempuan kat luar sana,ceq nak bagitau skit napa lelaki lambat kahwin.Jangan marah kat laki-laki plak noh.haha

Masih mentah atau muda
Ni  alasan yang slalu akan diberi oleh golongan kami sebagai lelaki ni.Kalo lelaki tak kahwin umur 29-30tahun tu standard r kan.Lambat skit nak matang.Orang cakap lelaki makin tua,makin saham naik.haha.Perempuan pulak??..err..err...no komen=)


Pemilihan Calon Isteri
Ramai lelaki tak mau kahwin awal sebab takot tersalah pilih isteri.Mana la taw dapat bini jenis yang terlampau bersosial ka apa ka masa dulu-dulu.

Berseronok atau enjoy masa muda
Orang kata,masa sebelum kahwin ni la nak enjoy pun.Dan lepas kahwin,tak bleh enjoy dah.Nak kuar sana tak bleh,sini tak bleh.Kena pulak dapat bini queen control.Haha
 
 Ilmu tak penuh di dada
Alasan laen,ilmu dunia dan akhirat tak cukup.Bukan senang oii nak jaga anak dara orang.Dosa pahala terletak kat suami.Pandai suami jaga,elok la bini.Ye tak??

Tapi aku rasa,semua alasan-alasan kat atas ni cuma nak bagi sedap hati gf/tunang ja.Sapa yang tak mau kahwin awal derrr...Haha.Aku rasa majoriti yang tak kahwin sebab takdak duet.Ye tak??hehe

Alasan konkrit dan yang sebetulnya : Takda duet ...~Full stop~ Bukti??


   
Nak kahwin kena siap kurang-kurang 10-20 ribu.Macam mana nak kahwin kalau duet takda kan.Hehe
 Semua harga barang naek skarang.Gula,petrol,susu,pampers bayi etc semua naek..Hujan ja yang turun pun.Kan..kan..
Majoritinya ramai tak kahwin lagi sebab takdak duit!! Hahaha.Betol tak??

Nota kaki : jodoh bukan kita yang tentukan.

Nota kaki lagi : Mulai skarang,aku dah start menabung.Sehari 2kupang.Seminggu rm1.40..Bila tahun nak cukup 10ribu neh??Bila masa nak bleh kahwin ni??

Lagi nota kaki : Napa aku buat entri pasal kahwin ni?Blajaq pun tak abeh lagi.Haha..ok,sambung baca buku balek=)Sila fokus..

24 comments:

Keyla Frr . said...

HEEEE , THANK YOU !

Aisya J said...

nice info! Tak taw pun semahal itu nak kawin HAHAHA. :p

Cik Bidadari said...

1stttttttttttttttttttt


sehari 2 kupang aja...!!!! menderitalah gf awak tu kang adik oiii...

secara jujurnya bila lelaki yg fikir mcm yg adik cakap nie rasanya untung sesiapa yg dapat suami yg bertanggungjawab. nak kahwinlelaki harus bersusah payah simpan duitkan? betul cara adik nie... lepas habis belajar simpan duit tau... kekadang tu perempuan bukan nak kemewahan... tapi cukup kerja yg tetap gaji yg elok sikit dari dia... duit sesamalah cari... rumah dan kerta tu advantage untuk sesebuah rumahtangga... thumbs up... fikir masa depan... ke gf ajak kahwin nie? hik hik hik.... maka terciptalah entry nie... heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee... kn hatilah gf adik tu

Cik Bidadari said...

hik hik hik... tak perasan dah 2 org kat atas yeak... hahahahahha

farah wahedda said...

HUHUU BETUL mejoritI tak kawin sbb duit tak cukop kuang kuang kuang hehe

cEnD@LiL@ said...

np dijadikan alasan duit xdak utk x kawen??? x boley mcm tuh... kawen nih kan perkara yg diberkati oleh Allah.. kalo ada niat nk kawen.InsyaAllah..Dia akan mudahkan segalanya...

AtiE aBduLLah said...

erm tak sumer laki tak kawen sebab takder duet kot..
ader yg duet dah ader..cumer TERLALU memilih...kalo yg berkerja la...
kalo yg keje lekeh lekeh tu mngkin la money tak ckop kot..HEHE...

CikHaniBhulat said...

btul3...cousin hani pon xkwen lagi..mcm2 la songeh dia...ckp x cukup duit la.xdew calon la...pelbagai..tp kalo simpan 2kupang bla nak kwen..simpan la shari 2hinggit.heheh

farah said...

"Berseronok atau enjoy masa muda" paling tak boleh blah :)

Ain Jia Zainudin said...

lmbt jgk lah ain nk tggu org masuk minang ni ..hek3 :p

*47!k@# said...

hahahaha..betul2..setuju sangat2..haha..itulah lelaki ego,,tak dak duet tak mau ngaku.. banyak pulak alasan bernas laen diberi..haha..

FizA said...

gatal nak kawin dah la tu...hihihihi..

err...btl tu..xda duit nak kawin cmna kan.. nk bg bini mkn pasir ke apa... :P

nik farina aishah.... :) said...

duit takde, tak leh kawin.. hehehe
pakcik nik sampai kene tangguh semata mata nk kumpul duit ... tunggu dah kaya la baru nik cari calon.. HAHHA :D

JuAn NaSir said...

orang kata, lelaki ni macam rumah, makin lama makin naik harga..kalau pompuan lak macam kete, makin lama makin jatuh harganya,haha

titiknoktah.blogspot.com =))

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.jalan2 singgah sini..nice blog :)
jom tengok sakura dekat blog saya^^
http://frommetoyou85.blogspot.com/

Anonymous said...

nice~~ hehe ade bkt adi ni. xde duit, xjmpe psngn lg, x ready, 2 sume alsn...bl dh smpai masa, dh smpai jodoh, xde dh alasan sume 2. tp mmg perlu brhati2 dlm memilih bkl isteri@suami. no desperate2 ye. nnti smbr je yg mn ade dpn mata. hehe
(akak)

myezatul aQma said...

nak kawen awal...
tp mak tak bagi...
huhuu

airaniez wirdani said...

haha...setujula.JODOH,PERTEMUAN, tarikh kawen,lokasi..semua ketentuan Allah s.w.t..Doa dipermudahkan..tu yg terbaik

sha said...

duit memang penting tapi bukan kemewahan. kalau ada tu, advantage la.. kalau tak mewah pun tak pe, janji cukup kasih sayang.

deqlis said...

duit bukan segalanya TAPI nak beli brg semua guna duit.... jadi klu dah betui2x niat nak kahwin kena laa berazam kumpul duit.. dari situlah lahir tanggungjawab sbg seorang lelalki dan bakal pemimpin rumahtangga...

pepun brgn keperluan kahwin buat ikut bajet sendiri..jgn ikut bajet sederhana org lain..sebab sederhana org lain mungkin tak sama sederhana dengan kita:-) renung2xkan selamat beramal:)))

Faziera said...

kalau niat baik, insyaAllah dipermudahkan..

ada laki tu, merisik perempuan yang dia minat, padahal time tu simpanan baru 2 ribu..

duit hantaran 10 ribu, nak kawinnya lagi berapa bulan.. celah mana nak kumpul tu??

tapi dah niat baik, rezeki dimurahkan dan urusan dipermudahkan..sekarang dah selamat kahwin dan dah ada sorang baby.. ^__^

♥sophie♥ said...

hahahaha,, oke mula menabung dr sekarang ! bagus2,,hekhek

HASNORWANI ... said...

Saya jawab takkkkkk..hehehe...
Dlu tany hsbnd knp kawen lmbt? msa (blm kawenla)......
Dia jwb : sebb belum jumpa awk! *awak tu "i" lah.. hehhehehe....

*dulu saya awak je..he3

Anonymous said...

apa yang saya cari, terima kasih