Thursday, May 5, 2011

Betul ke gadis klate n terengganu kurang ajar??

Maaf kalau tajuk entri ni agak keras untuk ditelan atau agak kasar untuk didengar.Tadi aku jalan-jalan la kat blog tetiba jumpa entri pasal gadis Melayu Pantai Timur.Dekat facebook pun ada kecoh pasal satu blog yang dok kutuk gadis-gadis Kelantan.Apa faedah kutuk-kutuk ni ha??

Tu la kutuk-kutuk sangat.Kan aku dah marah..

Takkan sebab sorang dua yang kau tak suka,kau kutuk abes satu negeri.Awal-awal memang aku tak mau ambek bab pasal ni.Tapi kenapa kita sanggup kutuk mengutuk??Apa salah orang Kelantan & Terengganu yang dia nak kutuk macam tu.Yup,aku pun bukan orang Kelantan atau Terengganu.Tapi aku tak benci pun orang Kelantan dan Terengganu.
Ramai ja member-member sekepala aku dari Kelantan dan Terengganu.Tak elok la budaya kutuk mengutuk ni.Tak bagus la.Kalau tak suka kat orang tu,handle la elok-elok.Face to face kan lagi elok.Tak payah buat malukan orang tu pulak.Come on la.Takkan sebab sorang dua,semua orang  kau tak puas hati.

Tentang entri yang dibuat pasal gadis Kelantan tu, memang ramai orang marah.Ramai gadis-gadis Kelantan yang komen dan marah-marah.Dah puas aku pujuk.Hehe..Tapi tak berjaya jugak.By the way,aku sempat jugak baca blog tu.Tak lama lepas tu,dah delete.Dah cuak la tu....Kalau aku pun,aku marah.
Aku memang tak suka kalau mention negeri.Kita semua sama.Apa yang beza,hanya keimanan.Kita satu bangsa,satu agama.Kan kita semua bersaudara.

Demo nok baca lebih lanjut,bleh la klik kat blog Atok

nota kaki : jangan la kau benci sorang,habes satu negeri kau benci.
nota kaki lagi : gadis-gadis Klate cantik-cantik blako.Hehehe=)Tertarik la kawe...

"kata ibarat pedang yang tajamnya boleh membunuh lawan,
jagalah bahasa kata kita,jangan disalah guna...

terlajak perahu, boleh diundur,
terlajak kata buruk padahnya...."

Smile semua=)

29 comments:

amal said...

mula2 benci. lama2 suka la tu hehe

FariehanIbrahim [LBC] said...

kalu nk kira, sume negeri ada jer org krg ajar. :p
aishhh!

ieyla said...

ehem2...
ila pon dari kelate la...
terasa ni :(

iLa suHaiLa said...

tak semua mcm tuu..sedih btol biler ad nilai cmtu..=.=

AimanAriffin said...

Itu "stereotype" namanye. Tak semua orang macam tu. Tak semua orang berperangai macam tu.

Ain Jia Zainudin said...

dlm setandan pisang .bukan sumenye busuk kn . :)
mgkin ade sbhgian nye ..sbb dh bk sgt dgr org ckp .tp xtau la nk ckp cmne .
sbb ain pn stdy klntn ..ade je g baik .. jd roomate ain dh 2 sem dh .. kami okay je .
hhee :)

myra yusreena said...

betul2..orang klate cntek2 n ensem2 blake..ngeh3 ;DD

aku said...

setuju.tak baik beza2kan orang ikut negeri..kita semua sama..1malaysia..haha

peace=)

zazaw said...

negeri sembilan pun ada org kurang hajar
HAHAHAHA

MR. MIND said...

lelaki trg span santun mcm i, hhahaha

javanese DOVE ! said...

ok,
mai nak habaq naa..
sebelum ni pun cheq rasa nak buat entri psl ni.

sebab dh ada pengalaman berkaitan...

pengalaman bergaul dgn org-org yg asal dri lain-lain negeri,
dari berbeza pendapat bla bla bla..

dan jugak,
pengalaman org lain(org-org terdekat).
jadi bila kami(tak kisah la dari negeri mana-mana pun) yang pernah ada pengalaman bergaul dgn gadis pantai timur(kelate/ganu terutamanya) kdg-kdg dh mcm serik nk lyn pe'el depa..
bkn sy sorg(atau kwn perempuan sy je) yg rasa mcmtu,
tp ada jgk member lelaki yg ckp mcmtu.
kawan sy yg study,stay hostel kt bangi..johor bharu..shah alam..perak..kedah,
dorg pun kdg-kdg mengeluh sbb dpt roomate/housemate/classmate yg dri pantai timur..

tapi,org kata jgn sbbkn nila setitik rosak air putih jernih sebaldi..
tak semua yg mcmtu.
sekian.

notakaki : maaf kalau ada yg terasa.

nur hafizah said...

rasa kasihan dekat si pengutuk.

Budak Kampung said...

amal : eh ayat mcam nk bercintan ja!!ahaha

FariehanIbrahim :Yup,btol...sokong2

ieyla : dari klate??owh...jgn amek ati sgt tntang blog yg kutuk tu.Suka2 hati ja kutuk org laen

Budak Kampung said...

ila suhaila : tu la,sedih gak.even walaupun bukan asal dri sna,buat apa kutuk orang laen kan..Buat orang laen benci ja...

aiman ariffin : a'ah,pelik2 kan..

ain jia zainuddin :yup btol..tapi mostly baek2 laa

Budak Kampung said...

myra yusreena: comey=)

aku : yup,xpayah beza2 laa

zazaw : eh npa tetiba n9 neh??hehe

Budak Kampung said...

mr. mind : i like ganu..ada kepok leko...sedaaaap=)

javanese Dove :ye??tapi mostly baek2 laa..try rapat ngan diorang.Seyes baek..

nur hafizah :..hurm,ea

reamindin said...

hai adi!!!

reamindin said...

muka baby tu cm angla...

Budak Kampung said...

reamindin : haha,hg laa..weh2,study fluid..last paper=)

Budak Coklat said...

sy pon bdk kelantn..hehhe..tpi bukan anak jati ketln..huhu...mule2 mase balik kelantn..sy dan adik beradik mmg tak bergaul dgn bdk2 sne..sbb diorg suke perli kami ckp kami "bdk luar"...sampaikan abg sy terpkse pindah sekolah..dan sampai jugalah masanya saya sound diorg..tpi lps face to face..smuenyer ok...

diorg sbnrnyer baik..cuma tak tau mcmne nak bergaul dgn "budk luar"..dan mungkin yang tak biasa dgn bahasa ktln..kdg2 agak kasar..tpi bagi mereka itu biasa, sbb dialek ktln...so semua org baik!!!...huhuu

Budak Kampung said...

budak coklat : org kelantan baek2 laa..tak kenal maka tak cinta..ekeke

Cik Bidadari said...

a`ahhh.. 1st.. dorang cakap lembut gila tau... sopan santun... tapi memanglah dorang akan mengamuk kalau korang kacau dorang.. lebahpun mengamuk inikan pulak orang... adoi....

genit said...

tak betul tak betul!
housemates say semua orang kelantan terengganu dan saya sorang je orang perak.
diorang takde pon kurang ajar tapi respect orang lain.
diorang tak de mencarut atau cakap kasar kasar macam orang bandar nih.
cuma semangat kenegerian diorang kuat la. jadi time ade football match kalau tengok sama sama tu susaah sikit la.
hehheeheee

Budak Kampung said...

cik bidadari : best dengar depa kecek klate=)

genit : yup,diorang respect orang laen.Best kalau berkawan..

bila blog bercerita said...

weee...kitew jb, besfren kat kelas 2 lak dak klntn...molek jep hbungan ktowg...in fact, sonok kwn ngan die bab ktowg salu lwn nak kijar pointer tggi...

yeap.....die pon santekkk...mmg market woo~~

UmmiAsha said...

gadis dr pantai timur cantik asli.....terutamanya dr pasir mas...
x semetinya semua krg ajr....
yg krg ajr 2 perlu diajar bkn dok kutuk senegeri......sekian....
tq..

Budak Kampung said...

cik bbb:yup sokong..hehe

ummiasha : yup,ni pun sokong jugak..hehe..

afrahana said...

abg fadirul..saya org kelate n specific lg ore pasir mas..hahaha..sila refer komen umi aisya tu ea..i dh perasan lebih ni..awww..:))

Al-Scheira said...

hah..betol kot..haha..no comment