Sunday, May 13, 2012

Cerita Burung Kecil dan Nabi Ibrahim


Ingat Lagi Cerita Burung Kecil dan Nabi Ibrahim?

Semasa Nabi Ibrahim dibakar oleh kaumnya, ada seekor burung kecil comel yang menonton peristiwa itu, lalu terus terbang berulang-alik mencari air. Burung kecil itu menyedut dan mengisi air di dalam paruhnya lalu dilepaskannya ke atas unggun api yang membakar Nabi Ibrahim a.s. Itulah yang dilakukannya berulang-ulang kali, sehinggalah Nabi Ibrahim a.s. dikeluarkan daripada api.

Perbuatan burung kecil itu diperhatikan oleh makhluk Allah yang lain, lantas bertanya kepada burung kecil itu, "Mengapakah kamu bersusah-payah berulang-alik mengambil air, sedangkan kamu tahu api besar yang membakar Nabi Ibrahim takkan terpadam dengan sedikit air yang kamu siramkan itu?"


Lalu dijawab oleh burung kecil, "Walaupun aku tahu aku tidak berupaya memadam api tersebut, namun aku mesti berusaha untuk menegakkan kebenaran atas kemampuan yang terdaya oleh diriku sendiri, Allah tidak akan bertanya sama ada aku berjaya memadamkan api itu ataupun tidak! Aku lebih takut kepada Allah kerana Allah akan menyoal aku nanti, kelak di hadapan Allah aktu tidak akan dipertanggung-jawapkan kerana aku telah berusaha melakukan sesuatu apabila melihat kezaliman!"

P/S: at least kita bersama mereka yang menjunjung perintah Allah SWT....

3 comments:

Ad-Dien said...

Moga senantiasa istiqamah. Salam ziarah julung kali dari WADi, barakallahufik.

nabila said...

minta izin share di facebook ya. ;)

ukhti dyan said...

salam
pbuatan ni sama la mcm peranan kita dlm membantu saudara2 Muslim kita yg d negara lain??
apa yg kita da buat?
pernahkaah kita d0akan mereka setiap kali selepas s0lat?
pernahkah kita menginfak sebahagian rezeki yg dikurniakan Allah kepada mereka?? ingatkan
bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya.Surah Al- Baqarah: Ayat 261 serta yang paling penting elakkan membeli barangan ISRAEL n teruskan memb0ik0t barangan israel laknatullah. nak lebih tahu yg mana barangan b0ik0t tgk ni http://www.inminds.co.uk/boycott-israel-2012.php