Monday, September 19, 2011

Kisah Rumput Dan Orang Yang Disayangi


Pada suatu pagi di satu sekolah menengah, ada seorang pelajar bertanya pada seorang ustazah yang sedang mengajar. Ketika itu, ustazah tersebut sedang menyentuh mengenai kasih dan sayang secara am. Dialog di antara pelajar dan ustazah tersebut berbunyi begini:

Pelajar: ustazah, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang? Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?

ustazah: Oh, awak nak tahu ke? Emmm…baiklah, sekarang kamu buat apa yang saya suruh. Ikut je ye…mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.

Pelajar: Baiklah…apa yang saya harus buat?

ustazah: Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang PALING cantik yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas.

Pelajar: Ok. Saya pergi sekarang dan buat apa yang ustazah suruh.

Apabila pelajar tersebut balik semula ke kelas, tiada pun rumput yang berada di tangannya. Maka ustazah pun bertanya kepada pelajar tersebut.

ustazah: Mana rumput yang ustazah suruh petik?


Pelajar: Oh, tadi saya berjalan di atas rumput dan sambil memandang rumput yang berada di situ, saya carilah rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang , saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada di antara yang di belakang saya sebelum itu tapi dah ustazah cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.

ustazah: Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut.Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah kita jumpa paling cantik dan paling baik pada MULAnya walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. KECUALILAH jika perhubungan tersebut tak boleh diselamatkan lagi, maka barulah kita mulakan sekali lagi. Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas=)


 credit to :capal yang hina

3 comments:

Amirah Adnan said...

tacing entry neh T.T

Budak Coklat said...

kish nih kwn sy pernh citer pd sy....tu pun sbb sy pernh tolak cinta lelaki tuh..so dgrlah tazkirah diaa....tpi nk wat cnne..da mmg xde perasaan pd lelaki tu..klu trime pon..sy sndiri akan rse berslh..tak psl2 sy dulu yg curang..hahahha...

intan.maisarah said...

saya akan ingat pesanan ini