Friday, December 9, 2011

Mencari Calon Isteri Yang Tiada Facebook




     
     Tadi bila aku tengah ber-facebook,aku terbaca link yang member aku like kat status dia.Link tu dari Dr.CintaPunyeBlog. First time aku sampai blog ni.Dan best dia punya entri.Latest entry dia,Mencari Calon Suami Yang Tiada Facebook.

So,bila lepas baca dia punya entri,aku pun buat la entri aku.Mencari Calon Isteri Yang Tiada Facebook.Bunyi macam kelakar.Well,memang mustahil kalau nak cari calon isteri yang takda facebook.Tapi,memang senang nak jumpa girl yang ada banyak akaun facebook.Glamour katakan.Ciss...Tambah-tambah yang letak FULL kat belakang nama.Wah,memang gempak laa..Haha

Contoh : akaun 1 :Nur Pe'ah(4996 friends)

             akaun 2 : Nur Pe'ah 2(4998 friends)

             akaun 3 : Nur Pe'ah FULL (4999 friends)
Padahal,sorang member kat facebook pun tak kenal.

Kalau melayari facebook,macam-macam ragam orang kita boleh tengok.Ada yang update status mengeluh, merungut ,mengata ,mengutuk.Ada pulak yang suka cerita kan aktiviti dia setiap minit.Makan kat mana,minum dengan sapa,hari ni nak buat apa.

Bagi aku,tak salah kalau ada facebook,kalau nak update status, kalau pandai guna.Kebanyakkan lelaki tak suka girl yang :



Tunjuk Gambar-Gambar Yang Tak Sepatutnya
Kebanyakan girl yang perasan diri cute atau cantik,selalunya akan meng-upload macam-macam jenis picture kat depa punya facebook.Kalau tutup aurat tak kisah,ni ada yang dedah sana,dedah sini.Bukan dia ja berdosa,kami kaum lelaki pun turut sama berdosa bila tengok.Dua-dua kesian kan.Dapat dosa.

google



Update benda-benda yang takda faedah
Ni memang selalu kita jumpa kat facebook.Kadang-kadang benda yang di-update kan macam takda makna.Kalau nak trace girl tu jenis yang macam mana,elok la kita check dia punya status.Kadang-kadang status maki pun ada.Huh,perempuan-perempuan..Apa nak jadi neh....Ish3..Tapi bukan semua

Contoh : Caye lapar la,ada sesapa nak teman makan tak??Lapar cangatt-cangat!!

Nampak sangat gediknye kan.Haha



"Mencari calon isteri yang tiada facebook? Memang susah. Means ada ke manusia lagi yang tak de facebook? Macam tu lah perumpaannya kita nak jumpa muslimin/muslimat yang benar-benar menjadikan Islam sebagai cara hidup mereka, meletakkan Allah di tempat paling teratas dalam hati-hati mereka."-via Dr.CintaPunyeBlog

"Sedar tak sedar semua benda yang kita buat kat dunia ni nanti Allah tanya dekat sana. Yes, dunia ni persinggahan saje. Saya ulang, persinggahan. Persinggahan means tak kekal sebab kehidupan kita sebenarnya di negeri akhirat kelak. Dekat sana nanti Allah akan tayangkan semua perbuatan kita kat dunia, (moga Allah mengampunkan dosa-dosa yang kita sedar ataupun tak sedar) dan kita sendiri akan dapat tengok balik apeje yang kita dah buat. Ape je yang kita dah buat untuk Islam? Untuk Allah?"-via Dr.CintaPunyeBlog gak.


"Dinikahi wanita itu kerana empat perkara; kerana hartanya, keturunannya, kecantikkannya dan agamanya. Maka pilihlah dalam hal keagamaannya. Nescaya beruntunglah kedua-dua tanganmu." (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)



So,bagi aku,berdasarkan dia punya facebook,kita boleh trace macam mana dia punya perangai.Jeng...Jeng...Jeng

To girls out there,
be careful yeaaaah....=)


err girl,sapa yang takda facebook??Jom kita berkenalan=)lol~

p/s : jgn percaya tajuk aku kat atas.hehe
Sekian

   

13 comments:

Gadis mutiara_Solehah said...

haha,saya mmg tak de fb sbb x minat and takut leka..huhu..lol=p..tapi serious saya tak mnt berfb2 n=)

LydSunshine said...

Kalau dia ada facebook tapi untuk berniaga? Minat tak? MInat tak? Bisnes dia maju plak tu. Bleh banje pasangan dia. Keke.

farah izzati said...

haha . tak dinafikn , memang satu yg patut dbggakn kalau tak ada fb . tak apa kn bangga ? instead of bggakn yang tak patut ? tp , tak semestinya pula si muslimah berFB itu ta elok atau ., atau ., depends on that muslimah la . yang penting , HATI . AKHLAK . ye dokk . ke gane ?

Iqa Rosa said...

ramai kot girl yang takde fb :)

Budak Kampung said...

gadis mutiara :yaka xda facebook??bleh caya ka neh??hehe...btw,xsalah kalau ada facebook n pandai guna.jgn la trllu obses sgt ngan facebook=)

LydSunshine :err,bleh dpertimbangkan...woha!...lol..kidding=)

Budak Kampung said...

farahIzzati :depends on that muslimah laa..tajuk neh hiperbola ja.mustahil someone skrang xda facebook=)tny la sesapa pn...

Iqa Rosa: yaka ramai??kalau yang bnyak akaun facebook,rmai la kot..hehe

sea_lavender said...

bergantung pd niat kita dlm berfb2~~
erm Allah Maha Mengetahui segala isi hati~

~Dr.CiNta~ said...

thaks link kan blog saye :)

asalkan kita gunakan facebook wisely ;)

Nurul Ashikin bt Azizan said...

bergntung ats niat...

Budak Kampung said...

sea_lavender & nurul ashikin : btol3,niat tu paling penting=)

Dr.Cinta :wlcome..best ur blog

Gadis Pantai Timur said...

rasa sume girl ad fb

sobri yaacob said...

fb ni kdng2 bwa kbaikan..kdng kbrukan je lbih..
byangkan uplode gambar2 bkn2 x pasai2 org yg frend dgn kita kat fb dah slah anggap.. mamat ni or minah ni pnya perangai..memang la x baik nak nilai org dri luaran je.. tpi klu dri sndiri dah cri mslah..sendri mau ingat le... he..he..

Budak Kampung said...

Gadis Pantai Timur : yup,kebanyakkan laa...gimik ja tajuk entri neh..hehe

sobri yaacob : ikut individu msing2 la mcm mna dia guna dia punya fb:)