Monday, April 16, 2012

Menu Peberet:Telur Rebus Air Kencing:)

Virgin eggs~teloq anak teruna:)haha

Pernah makan teloq rebuih?Pernah makan teloq rebuih ayaq kencing??
Dalam bahasa omputehnya disebut "virgin egg".Mai ceq nak ceghita noo...


Actually resepi teloq rebuih ni merupakan satu menu yang amat popular di kalangan penduduk Zheijiang,China yang kononnya mempunyai pelbagai khasiat.Bukan calang-calang ayang kencing yang digunakan.Depa hanya menggunakan ayaq kencing budak lelaki sahaja untuk rebus teloq ayam ni.Kira special la.Ianya dikatakan sudah dihasilkan di pekan Dongyang,China sejak tahun 1800-an lagi.Teloq rebuih ni sudah diiktiraf  sebagai warisan rasmi pekan di situ.


Kebanyakkan ayaq-ayaq kencing ni diperoleh di sekolah-sekolah dimana disediakan bekas-bekas kat dalam tandas atau kaki lima sekolah.Bila nak kencing ja,budak-budak lelaki bleh shuuuuu terus.Haha.Tak perlu nak beratur dalam toilet dah:)

Pliss..Jangan usha aku kencing pliss..
Lepas dikumpulkan semua ayaq kencing,teloq tadi akan direbus dengan ayaq kencing tersebut.Tu lah ramuan nya yang membuat kan telur ni dikatakan 'sedap' dan 'special'.

Lepas campuq dengan ayaq kencing,bleh la rebus:)Tak sabar nak tunggu..
Huh aroma,tak tahan pakcik!!Bila nak masak nie..
And lastly,siap!!!Tadaa...


Warna telur ni mengancam jugak.Kalau sapa nak try,bleh laa.kah3

Dikatakan teloq ni mempunyai bau yang agak 'wangi' dan lebih 'menyelerakan' berbanding teloq rebusan biasa.Sehingga kan ada yang ketagih.Warna pun mengancam tu!!Haha.Betol ka??Tak caya??

Try tanya pakcik ni,apa dia kata:

"Huuuuuaaaaaa,betol-betol ho-liao ooooh....."
see!!aku cakap sedap taknak caya!!Hahaha 

11 comments:

~SaL IjOu~ said...

gulp~

Jai Montana said...

hahah..muka cina di atas yang kata2 betol2 hao lio memang tepat!!.heheh

Budak Kampung said...

sal ljou : sedap??

jai montana : absolutely!!haha

nawza said...

bluekkkk......

bebeldotsorang said...

yukk...gelinya huhu

Cikgu Ma said...

errrkk..yak!!!

Budak Kampung said...

nawza & nawza : taknak try??kah3

Budak Kampung said...

cikgu ma : eeeyurk!!

Sekeping Hati said...

euuww~ betol ke mitos ni? haha

Feza said...

yaks..

SF Hani Hj Hamid said...

eeeee kotoq !!