Friday, October 22, 2010

Kisah monYeT & aNgIN

Tersebutlah kisah, ada seekor monyet yang berpaut di sebuah pokok. Tanpa disedarinya, ada tiga jenis angin yang sedang melihat monyet tersebut iaitu angin ribut, angin taufan dan angin tornedo. Mereka masing2 sedang mencabar sesama sendiri siapa yang boleh menjatuhkan monyet comel tersebut. 


Monyet neh ek??


Mulalah si angin ribut mulakan tiupannya. Pheww.... Pheww...Pheww, si angin ribut meniup. Melihatkan ada angin, sang monyet kuat berpaut di dahan pokok. Sehinggalah si angin ribut putus asa lalu kembali pada si angin taufan dan tornedo. Mereka ketawa kerana melihat si angin ribut pulang dengan hampa.Kemudian, bermulalah pula cubaan si angin taufan. Dengan kuatnya, angin taufan meniup sehingga berpusing2. Sang monyet semakin kuat berpaut pada dahan pokok bagi mengelakkan ia jatuh. Setelah beberapa ketika, si angin taufan kembali juga dalam keadaan yang hampa. apa lagi, si tornedo ketawa terbahak2.Akhirnya, si tornedo dengan bangganya menggunakan kuasa tornedonya yang hebat dan sangat kuat itu dengan harapan monyet itu akan jatuh tersembam di tanah. semakin kuat angin tornedo, semakin kuat dan erat sang monyet berpegang pada dahan pokok tersebut. si tornedo pulang dalam keadaan yang sangat hampa dan kecewa.Tiba2 datang la si angin sepoi2 bahasa untuk mencuba nasib. abang2nya ketawa terbahak2 melihatkan keinginan adik mereka yang ingin menjatuhkan sang monyet. Si angin sepoi2 bahasa pun mula meniup dengan lemah longlai. Sang monyet berasa sangat selesa dengan angin sepoi2 bahasa lalu tertidur dan akhirnya terlepaslah pegangan sang monyet pada dahan pokok dan jatuhlah sang monyet itu ke tanah. sekian...

Aku dh jatooh!!


Eehh..nanti dulu...hehe..Taw x apa pengajaran yang ingin disampaikan dalam cita ni? ini bukan sekadar cerita tapi mempunyai makna tersirat.Sebenaqnya kisah di atas ini mempunyai kaitan yang sgt2 rapat dengan kita sebagai manusia. Hidup kita penuh ujian bukan? haa..jangan ingat ujian itu kesusahan semata. Hakikatnya kesenangan yang kita ada juga adalah ujian. Malah lebih bahaya kerana ianya tak nampak oleh kita. Stuju??


Kita selalu akan kembali kepada fitrah, iaitu kembali pada Allah bila kita menghadapi kesusahan bukan? tapi berapa ramai antara kita yang mengingati Allah ketika kita dalam keadaan senang lenang? X ramai...X ramai. Memang xrmai..... Bila kita ditimpa kesusahan, kesempitan dan kesedihan, Allah lah tempat kita mengadu, memohon pertolongan. dada ini terasa sempit, tidak tenang, gelisah, susah dan menangis bila datangnya sesuatu ujian. Namun ia sebenarnya satu petanda menunjukkan Allah sayang pada kita. Malah lebih sayang pada kita. Kerana Dia sentiasa menunggu2 hambaNya meminta2, merayu2 pada Dia.Berdoa lah kita tika senang mahupn sush~


Semakin banyak ujian yang kita terima sebenaqnya semakin dekat kita dengan Allah. Seperti mn kisah monyet di atas, smkn kuat angin yang diterimanya, semakin kuat sang monyet berpaut pada dahan pokok.Firman Allah:Sesungguhnya, orang-orang yang berkata "Tuhan kami adalah Allah" kemudian mereka meneguhkan pendirian mereka, maka malaikat-malaikat akan turun kepada mereka (dengan berkata), "Janganlah kamu berasa takut dan janganlah kamu bersedih hati, dan bergembiralah kamu dengan (memperoleh) syurga yang telah dijanjikan kepadamu." (Al-Fussilat 41:30)


p/s :Setiap yg brlaku msti ada ujian msng2

4 comments:

Anonymous said...

monyet tu snyi adi..
cri rrr sekoq lg bg jd tman dia..
hg kn romeo..
cri la psngan hdop kt dia..
haha

Budak Kampung said...

okeyh2...nnti aku cri kat zoo ek..solve prblem

hana said...

ttiba rasa insaf lak bca cte monyet n..yup kkdang mmg kte xsedar Allah bg ujian ksnangan pd kta n lastly kte trhnyut n lalai..so kwn2 mralnya sntiasalh mhsabah dri tika kta sng n ssah..

Budak Kampung said...

yup,btol toh..pandainyaaa