Monday, May 9, 2011

Permainan...Dulu dan sekarang

yeah....!!yeah!!...exam aku dah abes.Masa untuk packing barang-barang pulak.Huh cuti 3bulan lebey beb..argghh,nak buat apa kat umah??Anyone yang nak rekrut aku keja part-time??ada??takda??ada tak??takda??ok..


So memandangkan aku baru abes final exam,lepas sampai umah sewa,terus main game PES kat destop member aku.Tetiba,teringat pulak "game" yang aku slalu main dulu2.Aku nak share sikit kenangan "game" zaman kanak-kanak aku.Teringat pulak masa kecik-kecik der...Ok,jom..Lets start bebeh=)

Masa aku kecik-kecik hingusan macam ampa skarang,ada permainan yang memang aku tak bleh lupa.Huh best beb..
Dulu masa kecik-kecik,aku suka main guli.Tapi taktaw la bebudak skarang taw ke tak main guli ni.Ntah-ntah rupa guli pun tak taw.Maen guli ni kena main atas tanah.Buat bulatan atas tanah,lepas tu masing-masing letak la guli.Contoh kalau maen sorang sepuluh bijik,kalau ada 4 orang,40bijik guli la kat tengah bulatan tu.Pastu ikut turn,masing-masing tuju la dalam bulatan.Kalau guli keluar,guli tu kira dapat kat dia la.Faham??

Ni rupa guli ya adik-adik.
Next,permainan kecik-kecik aku dulu yang selalu aku maen,aci ligan atau polis and thief(kecik2 dulu aku sebut polis tan tree ja).Tak taw la nama betul dia apa,tapi aku ngan member-member aku sebut aci ligan ja.Yang paling best,before main,kena kira dulu sapa yang kena jadi.Bab ni yang paling best ni.

"Polis tan tree,(polis and thief)
one to jaga,
polis mati pencuri jaga"

kalau tak nyanyi guna lagu ni,bleh gak guna lagu kat bawah ni:

Lat talilat laili lat tam plom,
mak minah balek kampung,
beranak dalam tong,
terkeluaq anak patung,
namanya sotong.



Last but no least,aku suka main gasing kecik-kecik dulu.Masa aku main dulu,gasing ada dua jenis.Plastik,dengan kayu.Harga lebih kurang sama ja.Dalam 7-9 kupang ja.Tapi kalau nak best,guna gasing kayu la.Sebab gasing kayu bleh pecah.Baru best maen.Bantai gasing member sampai pecah.Nangis member.Huuuuuuuh memang nikmat.Haha...Puas hati...keh3..Kalau gasing plastik,tak pecah-pecah dah.Tak best main pun.Tapi,kalau sapa yang pandai buat gasing sendiri dengan batang-batang pokok,memang hebat la masa tu=)






So,sedar tak sedar,umur aku dah 20+  skarang ni..Hehe..baru 20-an.Muda lagi kan..ekeke..
Memang entri ni kalau dibaca balik agak personal dan mengarut tambah-tambah lagu yang dinyanyikan masa aku kecik-kecik dulu.
Tapi,mungkin kah satu hari nanti ada lagi permainan ataupun lagu-lagu ni yang akan dinyanyikan dan diwarisi oleh budak-budak akan datang??Atau akan dijadikan mitos ataupun hanya sebagai lagenda semata-mata pada masa depan??Mungkin juga kita sendiri akan lupa dengan permainan tradisional kita!!!


kalau duduk kena tarik memang best,yang nak tarik tu yang tak best...haha

11 comments:

Budak Coklat said...

mcmne ek rsenyer duduk atas daun kelapa tuh...hahhaha...tak pnh main pon....tgok dlm citer kartun melayu...cam best jer...

Budak Kampung said...

best...mcm naek flight..haha

Cik Bidadari said...

eeeeeeeeeeeeee... akak tak ska arg main guli... sebab selalu kalah... weeeeeeeeeeeeeee bukan 'Polis n tree one to jaga ke' uwekkkkkkkkk pelat yeak masa kekecik dulu?

wah kita punya permainan yg sama...
tambah satu 'rounders guna bola tenis...' galah panjang... org pompuan byk permainan... memasak... congkak...

Budak Kampung said...

cik bidadari : ye??owh kira penah maen gak r guli??hehehe
yup,mesti r pelat=)

memasak n congkak??tak amet port pun.hehehe

^pasu bunga^ said...

heheh..rindunya zaman kanak2~~

1 lagi..main teng teng (buat pekat kat tanah..lompat tiap2 petak)~~

budak2 skang main tak permainan ni semua..rasanya cam tak je~~

^pasu bunga^ said...

typo
*petak

Budak Kampung said...

owh...maen lompat kaki sblah tu ek???haha...ntah..xpasti=)

syieda syada said...

dari dulu sampai skunk syida xrety maen gasing ..hehe

Budak Kampung said...

hehe,xpa2...pandai tengok pun jadi laa..=p

bila blog bercerita said...

batu seremban....cepe.....
baling selipar....baling tin....
hermmm....ape lg...ape lg...
ting2.....nyorok2....
hahahahahhaha.....bestnye lahai zaman kekecik dlu...

Fathiyah Selamat said...

rindu nye zaman budak2 ribena dulu..mcm2 permainan boleh main,..nak2 plak dok kat kmpg..lagi lah..boleh main katkebun klp sawit lagi..main nyorok2,batu seremban,ting ting,galah panjang, guli,gasing...banyak giler....kire nye mse mmg sentiasa terisi ngan aktiviti sukan jer...tp bebudak skang da tak pat rs sume tu kn???