Tuesday, May 3, 2011

Napa gadis-gadis tak tahu masak??eeiiii

Ni gambar intro untuk menarik minat pembaca lelaki=)
Kali ni aku nak bincang topik yang agak kritikal zaman sekarang ni.Perasan atau tak perasan,kebanyakkan pekerja-pekerja atau chef-chef yang famous kebanyakkannya datang dari kaum lelaki.Pergi la kat kedai mana sekalipun,jarang nak jumpa perempuan yang masak.Dalam sepuluh kedai,mungkin jumpa satu kedai kot perempuan masak.Tu pun sebab pekerja lelaki cuti.Hehehe

Ni entri berani mati.Masa ni la aku nak hentam gadis-gadis pun.Hey girls,maaf kalau terasa.Jangan marah-marah,muncung-muncung mulot kat aku.Ni realiti,bukan fantasi...(Eh tapi kalau girl marah,muka lagi cute kan??)*ok,sila lempang aku*

Malas
Tak boleh disangkal lagi,girls ni malas la dalam bab-bab masak ni.Kalau bab nak makan,memang cepat.Tu sebab kebanyakkan golongan obesiti kat Malaysia ni adalah girls.Suka makan daripada masak.Sori to say that.Ini fakta..Haha

Cerewet
Percaya atau tidak,gadis-gadis ni memang la cerewet.Sangat,sangat dan sangat...Bukti??kalau pergi beli-belah, 2-3 jam pun belum tentu beli barang lagi.Pilih sana,pilih sini.Kalau lelaki pergi beli,kejap ja.So,apa kaitan dengan memasak??Ya,girls/gadis juga cerewet dalam letak ingredient.Nak letak gula pun kena tengok buku resepi,nak masukkan garam pun kena tengok buku resepi jugak.Tu sebab chef yang terkenal semua lelaki.Sebab lelaki pandai bajet ingredient.Sori to say again.Ini realiti...

Bajet cun
Kebanyakkan gadis yang tak reti nak masak ialah gadis-gadis yang bajet lawa.Konon-konon harap dapat kahwin dengan anak Dato'.Lepas kahwin ada orang gaji yang tolong masak.Orang gaji pulak datang dari Lombok.Kalau laki kahwin lain,,marah pulak..haha...Hey,come on la...Lelaki lebih suka isteri yang masak.Ini juga realiti=)

Bagi aku,aku tak kisah sangat gadis ni pandai masak ke tak.Lepas kahwin pun bleh blajar lagi.Kan...kan..(back-up balek lepas kutuk).Yup,betul.Aku memang tak kisah.Janji kena rajin blajar la nanti.Para gadis tak nak famous macam chef kat luar sana sebab bagi mereka biar lah terkenal untuk para suami dan anak tercinta ja=)Biarla orang laen tak kenal pun.Janji nanti suami sayang.Ekeke..

So girls,kalau nak cari calon suami,cari la suami yang baik dan tak kisah kalo para gadis pandai masak ke tak.


Macam Fadhirul Ahmad.Zzzz...

Girls cakap laki nampak macho bila masak.Btul??haha

49 comments:

Atikah Ket said...

abg...sesetengah je ea..bukan semua tw..huhu...

saya pandai masak :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

alhamdulillah...akak tak pandai masak.tapi akak suka memasak.anak2 dan suami tak pernah lapar setakat ni.

jgn malas memasak wahai wanita pemalas di luar sana.

No0r AmiRa.. said...

amboi2..entry de b0mb punya...
xsemua taw kaum hawa nih xpndai msk..!

saya pandai masak taw wlaupun msih b'gelar pelajr sklh...=)

ueya megami said...

ehhh baikkkk punye kutuk keh3.tapi sy pndai masak oke ehem2.bkn puji diri tapi dr sekolah rendah parents dah pkse masak untuk famili sbb dye taknak anak dara dye kne rejek dgn bkl mak mertua sbb xpndai msk lalalalalala. =p

"Che Ain" said...

bila gadis xtahu memasak pelbagai kata2 dilemparkan,disuruh blajar,. gadis selalunya menurt jua kerana stinggi mana perempuan 2 tetap kedapur jua kata oag2 tua.. namun pabila lelai tidak tahu menjadi imam,lalu ditegur,.trus bermasam muka lalu si gadis berdiam diri dan tidak mengatakan hal itu lg..(ayt skema)

FARHANArazaki said...

wakakak.kelaka2!

Budak Kampung said...

atikah ket : wah,pandai masak tuuu=)

Lydia Miza : Hehe,bagusnya.. yup,nasihat depa semua skit..hehe

Budak Kampung said...

Noor amira : Bagusla kalo pandai masak... susah nk cri neh..haha

ueya megami : bukan kutuk laa..just nk gtaw info ja..hehe

A retarded kitty said...

tugas isteri cuma untuk mentaati suami je. Takde pun suruh pandai masak.

yad'z said...

malas masak cam ne laki nak lekat kat rumah.. kan kan kan.. tapiii, as gentleman, jangan serah tanggungjawab bulat2 kat wife,, tolong lah sikit2.. kan ke lagi bahagia..


*eceh, cakap cam dah kawin jek.. choii aku ni,, ahaha

Budak Kampung said...

che ain :haha..panjangnya explanation..Hurm btol gak toh=)

farhana : haa neh pandai masak ke tak ni??haha

kitty : suami suruh,pegi masak bgi sedap2..=)

sha said...

setuju dgn komen2 blogger2 di atas terutamanya Ain. Lelaki kecoh klu perempuan tak pndai masak. tapi kalau dia tak boleh jadi imam, snyap plak ek?

Tak pandai masak pun tak pe, janji ada keinginan utk masak.

Lagipun, perempuan tak suka kerja masak2 kat kedai ni (alasan. haha~)

chok said...

wehhh..aku pandai masak even x sehebat chef pon..sentap u..^_^

Budak Kampung said...

yad'z :a'ah btol tuh..tapi kalo dua2 masak lg best kan..sweet gituu.haha

sha : ok no komen=p

Cik Bidadari said...

helooooooooo... eeeeeeeeeeee... pernah makan sup selipar... heeeeeeeeee....

*tu konon yang tunjukkan yang dia tu bagus kot... "baby... i tak reti masak tau... u jangan marah tau..."

boy dia jawab dalam hati "awek seksinya pasal... tak pandaipun takpalah..."

sudahnya tadahlahkan.... jom reramai pakat gi nasi kandar... weeeeeeeeeeeeee sian lelaki yang punya jiwa begini...

heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.... yahooo suka entry nie... dpt buyok bebanyak.... lega akak adik...

Tengku Sarah Amalina said...

Malas and cerewet tu i. admit it -.-

Budak Kampung said...

chok : tersentap seketika..haha

cik bidadari :hehe..eh boy mna yg cakap macam tu??ish3...
haha..eh suka r toh bleh buyokkan bebanyak...ok,nak g msak sweet sour jap...weeeeeeee~

jaya jr said...

haha..let's masak2-masak..huhu

Kamil Kahar said...

haha...pndi la kaum hawa ni menjawab bler llki kutuk yg diorg xley masak...terus kait bab agama terus...

apsal xckap: llki bler disuruh beli barang dapur utk memasak dibeli bnde lain...kire memadai la tu kan...?

len la kalo ktorg llki ckap pasal agama gak...

p/s: sometimes idea perempuan kalo nk menjawab mmg power...tp xkene tempat... =_=

aku said...

mostly..perempuan sibuk kejar cita2..haha

Cik Eyka said...

entry meletop nie..
saya selaku perempuan nk beritau..
saya keje kat dapur..so x dew istilah x reti masak...nk ckp chef kureng perempuan..sebab kebanyakan perempuan nk sama level dengan lelaki, jadik x belajar..belajar... dan lelaki nk sama level dgn perempuan..masak...masak..kemas umah..masak..

NURUL NATASYA AMIR said...

susah la nak masak kot .Ngee :p

Budak Kampung said...

tengku sarah amalina :haha..malas n cerewet??

jaya jr : jom2..tapi aku pn malaz gak..ekeke(jgn gtaw gurl)

Budak Kampung said...

kamil kahar : haha..ada ja datang idea pompuan nak jawab kan..melawan...haha..ish2

aku : mungkin kot...=)

cik eyka : yaka tu jawapan nya??hurm konpius...hehe

Jemari MonteL said...

x sume gitu ler... ai pandai masak *sile lempang ai skang*...

sbg sorg pompuan, mmg agak memalukan ler kalo langsung xtaw masak... x terer pon at least dpt masak sesikit jd dah.... tp kan, JM tidak termasuk dalam senarai yg kamoo post kat entri... kekekekeke.... *ayat sentap* ;p

Budak Kampung said...

jemari MONTEL : yaka??owh ni pandai masak r neh??ehehe

chekuduks bacee said...

tahu masak yg ringkas2 jek tuk diri sndiri...nk hidang tuk orang x reti bahahhaaha.....boley lah tu kan...hehe tp suke masak

najihah sahami said...

camane la gadis2 nk pandai masak kalau dh seumur hidup die duk hostel je manjang. kat hostel dh ada tukang masak atau makanan beli fresh dr cafe. hahaha..kan kan?

Budak Kampung said...

chekuduks bacee : dimana ada kemahuan,disitu ada jalan..Bagi kes ni,kemahuan dah ada sebab suke masak.Jalan pun dh ada kot...hehe

najihah sahami : a'ah btol jugak..So apa cadangan??ehehe

mira shahidan said...

ko rety msk kew??hahhaha

^pasu bunga^ said...

bukan cerewet la.. tapi nak pastikan masakan tu perfect~~

sebelum kawin
gegurl: i tak pandai masak tau..i cakap awal2 ni
boboy: takpe.. nanti dah kawin leh blaja

dah kawin
gegurl: ayang..camne nak goreng telur ni..nak letak minyak banyak mana
boboy: jgn letak minyak.. letak air.. pastu pecahkan telur.. pastu kacau

Budak Kampung said...

mira : ehem2...xnak gtaw=)

pasu bunga : pandai la boboy neh.Mesti sedap kan...haha

Anonymous said...

my mom said, she just know how to cook after shes married. now, everything that she cook, everybody love it! yummy! siap boleh meniaga lagi. what say you? tak semestinya perempuan akan selama-lamanya tak pandai masak. tak pandai boleh jadi pandai kalau kita belajar. thank you. :)

♥ qyla ♥ said...

na belajo ngan mak mentue . haha

Budak Kampung said...

anonymous : yup..the point here is blajar tangga kejayaan=)

qyla : haha..ni idea bgus ni...Kalo xsdap,kena cakap sedap jugak..hehe..bodek skit=)wink2~

zahra hisham said...

tetibe trasa...
part last pling best...
cment org atas...blaja ngn mak mentua la pling ingn dielkkan...garang...

ZaL said...

assalamualaikum..budak kampung..:)..budak baru nak komen gak..hehe..pmpuan malas nak msk?? kalau sy la yg pemalas tu..abis la..memang kene bantai ngan mak sy.huhu..mak awl2 lagi dah ajar msk..same la mcm ueya, supaya tak kene reject ngan mak mentua..

Budak Kampung said...

zahra hisham : eh,mcm ada pengalaman ja neh??hehe..tapi kan...kan...garang tanda sayang..wakaka~

Zal :Waalaikumsalam...bgus2,blajar dri awal..Kalo nnti bleh bukak kedai makan,jgn lupa jemput..hehe

+w+i+n+k+ said...

terkena i ..hahhaa
apa2 pun mmg penting msk ni..dr pewot naik ke hati..

laki kenyang pewot, bru dia suka hati :D

pd gurl2 yg xtaw msk meh join den g nuntut ngan cheff wan~~~hahha

F.KOKO said...

perghhhhh.. kena muka sendiri.
reti masak, tapi tak pandai..
.. setuju, lelaki yang baik, dia akan terima perempuan seadanya. Kalau aku, tak reti masak pun, aku sanggup amik kursus memasak kalau dapat lelaki macam ni...

myezatul aQma said...

amboi entry incik fadhirul nih...
sy tak termasuk dlm golongan tuh..
saya pndai masak !sbgai anak sulung lagi la kna slalu masak2 nih sbb mak ayah slalu amanahkan saya jga adik2 kat umah nih...

baby said...

okie..ade pgtahuan..tp bukn utk memalukaan..umo 18 ceq ta tau how to co0k...wahahaa...but..my mother open klas masak2 4 me...lps sjil spm...,she said...important memiliki sijil masak...alhamdulillah..my mom like that..(puji emak sbnornye)...
waaaaaaa.....lapo sudaa

Budak Kampung said...

wink : fuuuiyyooo,smpai tuntut kat chef wan.bgus2

f.koko :haha..memang sush nk jmpa gurl mcam nie...ada effort nk blaja.(puji jap)

myezatul aqma: huh,tiba2 tersedak masa makan.Ptot r ada orang sebut nama.haha

baby: goood mom=)

nano said...

yuhu,.,nano pandai msk k,,,,untung my future hubby,,,wahahah

~syue~ said...

sape makan cili, dia rasa pedas...

sayalah orangnye !!!!

huhuhu..sedeyy tau trkena dri sendiri bab MALAS tuh.. :(
baca smbil muncung2 je td, hukksss..

tp takpe, syada cari laki yang pandai masak je... heee~

Budak Kampung said...

nano : huh,memang untung...=)sapa yg brtuah tu ek??hehe

syue : haha,ni kes buli neh..haha

bulat said...

saya ske masak :)

Budak Kampung said...

bulat : err.....ye???...errr....nak caya ke tak ni??...err....ok....bagus la...hehe

.:: Cik KuNaNg2 ::. said...

kalo cmtu...sy bukan jenis yg bajet lawa laaaa....hahaaa....