Thursday, March 17, 2011

"Kerana Nila Setitik,Rosak Susu Sebelanga"

Peribahasa ni memang tepat kalo aku nak cakapkan dekat orang-orang yang tak pandai memberi komen ataupun yang tak reti nak faham perasaan orang laen.Jumaat lepas berlaku gempa Bumi yang berukuran 8.9 skala Ritcher di Jepun dan sekali gus menyebabkan berlakunya kejadian tsunami di Jepun.

Tetapi,apa yang orang Malaysia buat??Aku bukan nak cakap,semua orang Malaysia macam ni.Tapi aku nak bagitau sorang dua "rakyat" Malaysia yang dah menimbulkan huru-hara kat 1 Dunia.Macam ni ka yang kita sebut "Budi Bahasa Budaya Kita"??



Ada ke patut siarkan gambar kartun Ultraman larikan diri daripada tsunami??Benda ni bukan boleh buat maen.Hari ni tsunami kena kat Jepun,satu hari nanti macam mana kalo kita pulak dapat bencana macam ni??Orang laen pulak buat-buat lawak pasal kejadian ni!!Apa kita rasa??




Aku ingatkan nak ucap takziah,tapi apa yang berlaku??
"Ini pade diri saye adalah 1 pengajaran kepade negare-negare laen untuk ape-ape pun mereka nak buat ataupun sebarang pembangunan yang ingin mereke lakukan seharusnya mengkaji dulu keadaan sekeliling dan err mengaitkan dengan err klimaks change dan green technology err termasuk juge negare kite"

~Maksudnya kalo kita apply green technology,bencana alam tak boleh berlaku la??haha(fikirla sendiri)
Apa yang aku taw, kenyataan isteri PM siap masuk CNN lagi.

********

Entri ni aku tulis bukan nak aibkan sesapa,tetapi nak bagi pengajaran kat orang laen kalo nak buat sesuatu tu,fikirlah dulu.

p/s : sama-sama la kita berdoa semoga dimudahkan urusan rakyat-rakyat Jepun dan bersyukurlah kita sebagai rakyat Malaysia kerana kita masih selamat.

15 comments:

| cik azeya | said...

aha. macam tu lah kalau pemimpin memimpin tak guna akal. cakap men sedap. je. -_-

topimagine said...

huhu.. bergurau xkena tempat.. xmenjaga sensitiviti langsung :(

zazaw said...
This comment has been removed by the author.
zazaw said...

memang benda benda cm ni
tak patut buat main

Cik Bidadari said...

maklumlah... yg setitik tu nila besar tau....! heeeeeeeeeeeee nila dulu biasa2 ja. sekali dah dpt jadi 1st nila nie... lupalah dulu dia nila kelas berapakan?

Budak Kampung said...

cik azeya->hurm..
topimagine->yup,xda sensitiviti langsung.Negara luar pn dh taw cte neh
zazaw->yup,btol2
cik bidadari->haha...besar ek??

gadisBunga said...

org malaysia ni makin pelik-pelik la....

Budak Kampung said...

gadisBunga:tu la pasai~adoiiii

chii said...

hehehe...x berani nak komen pape sgt..
tp macam ada sorang kwn kata..kalo kita tgk maksud di sebalik pic ni..even otromen sendiri x boleh nak menyelamatkan diri bila berlakunya bencana besar mcm ni.. bila berlakunya perkara2 mcm ni..kanak2 terutamanya pasti akan terpk..nape otromen x leh tlg ye..

haa..sape nak jawab :p

sekadar pendapat :)

*47!k@# said...

xtaw la nk ckp pe an..huu~mintk dijauhkn~

Budak Kampung said...

chii : hehe,btol2..tp masng2 ada pendapat masing2..hny yg lukis ja taw apa mksud yg tersirat^_^
*47!k@# : hurm,sma2 la kita berdoa^_^

izzysabki said...

mmg xpatot btul plukis ni..xda adab...ishk3...

❤ мιzz-уαуαιєуα ❤ said...

:yaya nk join but yaya x thu nk ltk mne..so yaya ltk kat sini yaw...

http://mizz-yayaieya.blogspot.com/2011/03/syarat-syarat-yang-perlu-dipatuhi-mesti.html

sayonara...

Budak Kampung said...

izzysabki:aku pn xpaham npa prkara remeh temeh ni boleh jd.Mungkin nk kejar publisiti ja kot.No comment~
mizz-yaya:kna ltak kat bhgian komen entry contest.xpela dh letak kat sni~

Anonymous said...

wah.. mantap!! =)

-kak elly