Monday, March 21, 2011

Sebelum kita mengeluh,ingat.......

Sebelum kita mengeluh dengan sesuatu, ingat , ada orang laen lebih teruk dari kita.

Sebelum kita mengeluh dengan makanan yang kita makan,fikirlah tentang seseorang yang tidak punya apa-apa untuk dijamah


Sebelum kita mengeluh dengan tempat kediaman kita yang tidak selesa, fikirlah tentang orang laen yang mempunyai rumah yang berkali ganda kurang selesa daripada kita.
Sebelum kita mengeluh dan tidak berpuas hati tentang kurangnya kasih sayang yang kita dapat, fikirlah ramai lagi anak-anak kecil di luar sana yang hidup merempat malah tidak mendapat kasih sayang.


Sebelum kita mengeluh dengan sesuatu,ingat...
hanya Allah yang memberikan rezeki ke atas hamba-hambaNya.
Bersyukur lah kita dengan nikmat yang diberikan.

Kerana.....
Kalo kita susah,ada orang yang lebih susah daripada kita.

p/s : saling memperingati amalan mulia^_^

************************
iklan jap : sesapa yang nak join contest "adik-beradikku yang cute" bleh klik SINI

13 comments:

Zyash said...

Semoga saya tetap mensyukuri dengan apa yang dimiliki...amin...

cik azeya said...

saya sedang bersyukur. :)

IJAT360 said...

betul tu..asyik mengeluh je..ari tu mase pesbuk lembap ramai yg mengeluh..padahal diorang tak tau yg ramai lagi x dpat guna intenet..( macam x kene je komen aku ngan entri ni ) hihi

Budak Kampung said...

Zyash : amin...

cik azeya : bguz la kalo cmtu~

ijat360 : errrr...ada kaitan kot=)

intan.maisarah said...

senyum

terima kasih

Budak Kampung said...

senyum balek=)

sama2

✿...fazilahpajil...✿ said...

da best way adalah bersyukur dengan apa y kita nikmati sekarang.da xda bru nak menyesal adlh tdk brguna sama skali..hargai nikmat kehidupan..=)
nice entry..

Cik Yana said...

Nice entry. Kadang-kadang manusia alpa dengan kenikmatan yang mereka kecapi.

Entry terkini: Serius Letak Jawatan Camni :P

Budak Kampung said...

fazilahpajil : hurm,btol2..hargai nikmat khidupan=)

cik yana : yup,biasa la tu kan

shark said...

pergh...
pic nom 1 tu dh cukup feel aku tgk..

Flevan said...

kita harus lebih banyak bersyukur..betul bro?
nice post

Budak Kampung said...

shark : hurm,taw xpa~

Flevan : yup,btol.bnyakkan bersyukur~

♥sophie♥ said...

manusia selalu leka dan kufur dgn nikmat yg diberi,,
ape pon nice entry sbb slg ingat mengingati =)