Thursday, April 21, 2011

Antara realiti dan konspirasi...Antara i follow u,u follow me

Tajuk memang panjang untuk difahami.Apa itu realiti?Apa itu konspirasi?Entri ni di tulis bukan nak bincangkan maksud realiti.Bukan juga nak bincangkan maksud konspirasi.Tapi apa??Aku hanya nak bincang trend berblog masa kini.

Memang aku tak menyangkal,aku pun setahun jagung lagi dalam dunia blog ni.Masih baby!!Nak berjalan pun tak bleh lagi.Apatah lagi berlari-lari ke sana ke mari.Blog ni pun baru berusia 7 bulan 9 hari.Err..err..Betul ka??
Tipu ja.Haha

Aku tengok blog skarang tumbuh bagai cendawan lepas hujan.Ditambah pulak baja sekeliling cendawan tu.Makin subur dibuatnya.Tapi,adakah aku,ampa,kita semua perasan tentang trend i follow u,u follow me??
Err...err..sila abaikan pict nie..

Adakah trend ni sihat??atau tak sihat??
Jom kita bincang sama-sama..

Bagi aku,setiap sesuatu tu mesti ada pro dan kontra.Setiap sesuatu tu mesti ada baik dan buruk,kelebihan dan kekurangan masing-masing.
Contoh kata-kata i follow u,u follow me kat shoutbox

 "Hai i datang sini,lepas ni follow i taw"

"Gua dah follow lu der,follow gua balek der"

"Follow me back"

"Jom datang blog saya,awak folo dulu,pastu saya janji saya follow balek.Promise bucuk2"

Eh,siap ada bucuk2 lagi.Haha

PRO/KELEBIHAN/KEBAIKAN
Kalau guna cara i follow u ,u follow me sure follower cepat naik.Hari ni follower 3 orang,esok 100 orang.Trafik pun boleh up.
Eh,macam banyak pengalaman ja bro??
Takda lah,aku bagitau apa yang orang laen penah buat ja=)


Selain tu,cara ni jugak senang,paling mudah.Entri tak best pun orang akan follow.Janji ramai follower.Suka tak suka,kena follow jugak.

CONTRA/KEBURUKAN/KEKURANGAN
Ada orang cakap,tak perlu la mengejar follower,tak perlu la guna trend i follow u,u follow me.Tapi kenapa??Mesti ada sebab...Sebabnya cara ni tak beretika.Apa yang lebih penting,tingkat kan mutu entri.

Lagi,cara ni macam takda matlamat berblog. Sebab dengan mengamalkan 'i follow you, you follow me back' tidak dapat membantu menjadikan kita seorang blogger yang bermatlamat.Walaupun follower ramai,tetapi takda orang yang baca entri,takda guna jugak kan.Follow pastu tak datang-datang buat apa.Kalau suka follow,tak suka tak payah follow.

**********
PENDAPAT AKU
Bagi aku,dalam hal ni,aku bersikap neutral.Tak kisah la orang nak amalkan trend ni ke tak.Yang penting,tingkatkan mutu entri.Kalo orang datang kat shoutbox aku suruh follow dia,aku follow ja.Tak kisah la dia nak follow aku ke tak.Tapi ikhlaskan la follow=)Sapa lagi yang nak support blogger kalau bukan blogger sendiri kan.Dan kalau sesapa tak suka follow blog orang yang paksa suruh follow tu,tak payah follow.Masing-masing ada cara masing-masing.Kan kan??

nota kaki : psssttt..aku awal-awal buat blog pun buat cara camtu jugak.(masa follower kurang dari 100)"jangan gitaw orang ek,haha"

nota kaki lagi : skrang tak buat dah.Just p jenguk2 orang ja.Kalau aku minat blog dia,aku follow.Kebanyakkan yang aku lawat,aku follow.Tapi kalau orang jemput suruh follow,aku follow la jugak dengan tak ikhlas.Haha.Tak baek hancurkan harapan orang^_^

Ampa pulak macam mana??hehe

35 comments:

adwafarahin said...

nie ikhlas x follow adwa nie? hahaha
klu ikhlas bg tau klu x ikhlas xyah g tau..hehe

adwa x suke sbnrnya trend nie..buat adwa x ikhlas nk follow je klu men suro2 nie

apa guna kita follow tp x berniat pon nk singgah blog die akn dtg kan..so biala kita follow btl2 follow punya

pendapat adwa saja..jgn fire blk naa..:)

Budak Kampung said...

hehe...mesti la ikhlas=)

yup,masing2 ada cara msing2^_^

FizA said...

tak ikhlas xyah follow..hehee..

xksh mane2..owg nk kita follow, follow je la.. haha.. ^^

jack said...

Betul gk tu..memang banyak orang guna cara u folo i folo sekarang ni..aku bila ada orang suruh,..aku follow je..haha

Sis Aieda said...

nice entry :)

kalau aida,aida bagi backlink aida..
terpulang nak visit o not ;)
kalu ade org folo aida & mnx folo blek,,aida folo tp tgk keadaan ler..:D

Budak Kampung said...

fiza and jack : hehe..depend kat orang la.Kadang2 ada orang suka gna cra ni.Kalo yg xsuka,buat dont know dh r kan..=)

IJAT360 said...

tengok orang jugak..kalau suka polo..tak suke tak payah polo.Boleh mendatangkan serba salah pun ade..^^

Cj Cell said...

umm..kalo nak nafikan celll p0n laalu juak wat cara tue..hahahahaa...rsa rssndir juak lar..anwy ikt cra msng2 lar kan..kal0 urg tue nak f0llow,follow jerr..tpi dnga ikhls lar..

huda jamil said...

most probably care tu macam coercion plak. kene paksa follow. so, kebanyakannya x ikhlas dlm follow, mfollow. but it depends on ind.. hehe

YAYA AZURA said...

yaya dtg dengan penuh etika ...

hihi ...

jom singgah blog..

cikcomot said...

betol laah..

dulu masa follower kurang 100 mmg biase buat.. "i follow u, u follow i nie"

lepas tuu terus tak buat dah.. hehe.. bw je.. kalaw blog tuu best.. follow lah..


:)

aku said...

trend tak best untk sy yg masih br..ada tanya pendpt membe,dia ckp bila org folo of coz org tu arap kita folo balik..

ahh..pusing..malas pk

peace!=)

mira said...

Assalamualaikum.. setuju juga, follower ramai2 pun tp komen dkt entry sikit. mknanya bukan semua orang baca entry yg dibuat. bkn follow up betul2, cuma follow sbb nak di-follow balik. :)
nice ntry!

Ain Jia Zainudin said...

ain xbape nk folo sgt lau blog 2 psl bnde yg ain xminat .. :)

.m y z. said...

hahaha .penah sekali je buat taktik keji ni. aish. tak moh buat dah. haha

aNiss :):) said...

betul2... banyak yang jerit kat shoutbox sure kita follow dia balek sebab dia dah follow kita... ngee =)

pisst : yang penting bg aniss ialah pembaca setia =)

tapi kalau orang follow aniss, konpem aniss follow dia balik.. tak payah suruh pun tak pe... hahaha~

The Lady & Mr Vampire said...

oooo.. kalau orang tu suh follow ..lagi la tak nak follow. ahahaa...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

as salam..
masa br2 nak mula dulu..LM ada lah juga sebut..jom jln2 ke blog saya.tp tak la cam zaman skrg ni..adoii ramai yg main tipu.kata dah follow tak pun.nmpk sgt tak ikhlas.LM lbh pentingkan brp ramai pengomen entri..bkn bilangan follower LM.tu jek

aniswany said...

anis ikhlas je folo org =) xkesah pun org soh balek ..hehe

azian said...

sy setuju dgn LM....tapikan kl sy ade folower baru, dia tak suh follow pun sy follow gak...tak adil la org tu je yg follow kita...dan ade gak org yg sy follow, diorang tak follow pun balik...tapi sy takde la suh diaorang follow sy balik....alah, tak susah pun nak klik untuk follow tu...yg bestnya ade org tu follower dia ribu2...nak jugak follow blog sy ni yg baru berapa puluh (ketika itu)...terharu babe...(alamk...terpanjangkahhhh???)

Wahida Nasution Thakhrim said...

setuju dgn LM dan azian.. (^^)

PiJiEpY! said...

follow me.bye.
ahhahaha...agak kejam...
podah2!
ape2 pon..semua aku follow..semua aq baca perincian cerita beliau..
ok?no hal~
chow..:p

HonEyBuNNy said...

erm..no komen...coz tengok sesetangah blogger xsuka i folo u folo...hehe

terpulang pada blogger tu la kan....;_)

shafmechy said...

amboi..follower dh 900 lebih bleh arr...ce follower bawah 100 ada brani? haha...gurau je adi...normal la, bagi yg baru, entry x byk lg, xdak yg menarik lg, so kena gak la buat cmtu, win-win situation..sama2 dpt follower..hehe

onlinetourservices.com said...

salam kenal semoga sehat dan sukses selalu

bila blog bercerita said...

kan lg best andai folower 2 jdik the real 1 folowers....
means, jdik pmbace n pg'komen' yg setie...
hmmm.....p xsume sggop wat cam 2 kan...??

mOon jOhari said...

Salam ziarah...
mOon blogger baru tp x kisah pn dengan i follow u, u follow i...x kenal maka x cinta...kita nk org kenal kita so kita jgn la x mo kenal2 org...simple!


~~~ ikhlaskan ati kOmen kat tentangboolan.blogspot ~~~
^__^

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

tau zpe bro.... rasenye terpulang la kt masing2 ngan cara sendiri kn.. biasanye yang kondem2 ni blogger yang follower die dh ramai :)

♥yaya budak suka embun♥ said...

hoho..berasap..ngehehehe

shat said...

i pun tak suka okayy i follow u, u follow back. macam paksa je. not nice. :)

ReiKo91 said...

sgt tdk suka dgn blogger mcm 2..
1 lg ada yg tlis kt shoutbox "i follow u,sila follow i blik ok! "
what the hell,cek kt list follower hampeh,xdapun profile beliau..

p/s :follow bla blog 2 best jee..

Cik Bidadari said...

iter budak baru belajar... kalau salah tolong tunjukkan... weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

muhammadsiddiq said...

setujulah bro..haha..trimas sudi golek kat blog wa..

dreamygirl said...

btul2..kalo follow tapi entri xlaku,xde orang bc xbestgak..huhu

baby said...

uittz...erm..my blog..m,y diary...owg x bce x pew...yg pnting lau nk foll0w..tgk cite owg tue..mbiner or not..heheee..
tq bro!!!!