Monday, April 4, 2011

Entri santai : Kenapa perempuan suka warna pink??woooot2~

                  Aku baru ja lepas abes test calculus.So,aku nak buat la entri ni.Just relaks2,xmau berat-berat.Entri ringan-ringan ja.Sebelum test tadi,aku masuk la dalam library a.k.a perpustakaan.Hah??Biaq betoi aku study dalam perpustakaan.Yup,sila percaya!!Base on my observation,aku dapati ramai gurl-gurl yang suka pakai baju pink.Tapi ada 1001 persoalan yang bermain kat benak fikiran aku!!Mengapakah perempuan sukakan pink ??euuuw~
Dari hujung rambut sampai hujung kaki,semua pink.Seriuuuus,ini perempuan ok.Sila jangan percaya=)

*********
Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh pakar-pakar warna sedunia,telah menemui punca kenapa warna pink dijadikan pilihan perempuan!!!

Pink itu lembut
Tidak diragui dan diakui oleh aku,warna pink memang lembut.Warna ini sering dikaitkan dengan perempuan.Tu sebab bila gurl pakai baju yang kaler pink,ramai ja boy  yang usha.Bayangkan kalo aku jadi ais,dah lama cair.Errr??Betul??

Pink itu menawan
Tanyalah pada semua perempuan.sapa yang takda baju pink walaupun sehelai??Kalau takda,dah sah dia takda sifat-sifat keperempuanan.Bagi depa semua,takda baju pink ibarat makan roti tanpa kaya atau makan air kopi tanpa gula.Tengok!!!Betapa pentingnya pink dalam hidup depa.Errr??Betul??

Pink itu kemas
Kebanyakkan perempuan akan cakap mereka suka pakai pink sebab nampak kemas.Tak kisahla kalau pakai tudung atau baju atau apa lagi ek,kebanyakkan nya akan memilih pink atau merah jambu sebagai pilihan pertama.Berdasarkan kajian,sel saraf-saraf mata akan memberikan isyarat atau impuls ke bahagian neuron otak untuk mentafsirkan supaya memilih pink,dan otak akan bertindak balas memilih warna pink.Isyarat ni hanya ada pada perempuan.Err??Betul??

Nota kaki : Kepada balak-balak/boyafrend yang nak bagi hadiah kat awek-awek/gurlyfrend di luar sana,paklong ni nak suggest kan,elok la ampa pilih hadiah yang kaler pink.
Nota kaki lagi : Tolong jangan percaya kajian kat atas.Aku tipu ja~takdanya pakar-pakar warna nak buat kajian=)

35 comments:

Nabila Shamsudin said...

setuju setuju...
betol betol..
mmg minat pink sgt2..
and da jumpe sorg boy yg gilerkn pink..
kete moto umah semua pink tp bkn awww ye...
hehe...

Cik Bidadari said...

heeeeeeeeeeeeeeeeeeeee... no komen.... purple together with pink... superb... but.... green mix dengan putih dia jadi indah.... semua tukan indah... weeeeeeeeeeeeeeeeee

pwincess Lov3y dOv3y said...

pink mmg comey..haha

cikcomot said...

hahah.. macam betol je...

sy suke pink sbb brg ape yg warna pink sume nampak cantik la.. hehe..

dunno why..


:)

Cik Bidadari said...

serius... nie nak tambah nie... pernah tgk lelaki pakai kemeja pink... lembut gila warna dia... yang penting bila pakai nampak huurmmm... jambu plak bila lelaki pakai pink yeakkk... weeeeeeeeeeeeeeeeeee

bila blog bercerita said...

alaaaa.....kitew xbpe in lah law wane pink niyh....pe barang nmpk jambu2...
hahahahahah~~masing2 punyer cterase...

♥ Mrs.Eady ♥ said...

hurm...mase pg kursus ceramah dgn doc fadilah kamsah dia akter jgn galakkn anak dgn kaler pink sb itu terdedah dgn kes rogol,cabul...sbb org tertarik dgn kaler tu...

Novelgurl said...

ala..lelaki skrg pun sme la =.=

shalmila nadya said...

suka gak kaler pink...tp kadang2 kalau fanatik sgt dgn pink, nanti org kata gedik pulak...huhu

sha said...

ayat utk terangkan pink itu menawan, sangat tak boleh blah.. ada jer perempuan yg tak pakai warna pink. sebab dia terlalu ringkas dan jiwa dia keras sikit, macam laki. tak da nya dia nak bershopping segala bagai macam perempuan lain. Bedak pun tak de.

Aku kata berdasarkan contoh kawan aku. Aku ni perempuan sejati lagi. Ada jer pakaian yang berwarna pink dan bermekap. hihi~

cik ayin said...

tak suka pun pink

fana farhana said...

kaler pink kan nmpk cute n sweet :)

Dhia BellamiZam said...

dlu mmg x suke pink..nyampah..tp skunk xtao mne bole cinte gilak kt pink ni..

tema sem ni wane pink..cadar,slimut n bju2 kebanyakan wane pink..hahah :D

Niesa said...

ceess..niesa je ye2 angguk tnda stuju..haha...apa2 pn..saya suka pink!!opss!obses suda...

Amie said...

ikut kajian psikologi,pink itu warna 'emotional'... yg membawa maksud sipemakai atau penggemar warna itu orangnya boleh/dapat menyimpan emosinya (bukan menzahirkan@meluahkan@tidak dapat kawal emosi)... ttp warna ini bukan warna pilihan semua peringkat umur, ada umur2 tertentu yg menyukainya...

Ameera.Alias said...

saya tak suka pink...tp brg byk wana pink...hahaha :)

adrenalina said...

cuba buat kajian kenapa lelaki suka kaler hitam pulak huhu

♥♥uNie FaRaHaNi♥♥ said...

X pasti nape~~mgkn mmg pink tue sinonim dgn perempuan kot..sya suka tp sama seperti suka warna2 lain jgk....

chii said...

pink juga merupakan salah satu warna kegemaran Rasulullah =)

Ezma FaSham said...

ya ya ya... i love pink!! yehuuu!! hahaha...

Nora Shahaira said...

hampeh..mati-mati akak nora percaya 'dengan kajian tersebut'..

akak cuba ikut sunnah nabi, dia kan suka warna pink dan warna-warna yang lembut, masakan dia panggil siti Aisyah dengan nama ya..Humaira (yang merah jambu..)

Ifti Larina said...

PINK WARNA KEGEMARAN RASULULLAH. SPT WARNA TAPAK TANGAN KITA, MELAMBANGKAN SIHAT :)

Dea said...

i loikee pink...;)...

^pasu bunga^ said...

pink nampak comel..cute..cantik~~

myfitri [dot] com said...

adi..tadi aku jumpe sorang mamat bawak moto LC kale pink..helmet khi pon kale pink..ayoma ayopa..hahaha

nulhazwany abdul malik said...

pink sweet .. hehe
lelaki pun boleh nampak ayu bila pakai pink. ahax ^^

Cik Bidadari said...

erkkk.... lagi entry baru mana? nak buyokkan wall malam nie... aarghhh entry nipun okeylah.... tadi kita jumpa bro kental2 pakai baju pinky... sekali... wewit....

Mya Edora said...

tak semua perempuan suka warna pink..huhu

Isteri Yang Comel said...

pink itu menawan... entry kiter nie cam berbalas fulak.. meh tengok sini fulak..

http://bintangkita080808.blogspot.com/2011/04/lelaki-dan-pink.html

pena rozie said...

Tolong....Rozie x suka warna pink. Yg ade pun sbb myhubby yg bagi.

GAPURA ILMU said...

lawaknya lelaki pakai pink..hehe

mira shahidan said...

aku suka merah dowh pink kurang.hahahaha

ctok^_^chan said...

psl pink ak ad 1 cte. ak ad kwn. dl dy ske je pink. sbb die nmpk babi kale pink, trs x suke pink.

pastu dy sbnrnye nk kutuk babi sbb dy pink. tp dy kutuk org y suke pink, pdhal babi tu y ptt kena kutuk.

komen ni pjg sbb dy. ko g mrh dy. haha

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ said...

haha .. entry kite saling berkait-kait pulak..:p

saye seorang yang addict pink ! :D

.:: Cik KuNaNg2 ::. said...

pink is my favourite color...do u think girls look sweet in PINK???hehee....